A helyi termékek felértékelődnek, mert kevesebb energiával lehet őket a piacra eljuttatni. Ezáltal sok termelő számára megnyílik a helyi piac. Az a piac, ami ma az árak és költségek torz szerkezete miatt többnyire zárt a helyi termelők előtt.

A mezőgazdasági termelés jelenlegi módszerei is változnak majd. A nagyon energiaigényes technológiák versenyhátrányt fognak szenvedni azokkal szemben, amelyek kisebb külső energia felhasználással járnak.

Magyarul a szelídebb növénytermesztési módszerek kapnak előnyt. Változik majd a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti arány is, illetve az erdőgazdálkodás is fel fog értékelődni. Előnyt kapnak majd a természetközeli megoldások.

Az, hogy hogyan érint mindez egy-egy családot, függ attól is, hogy az érintett család hajlandó-e energiatudatosabb, a helyi piacok igényeit kielégítő termelési módokat alkalmazni, vagy sem. A szabályozás sok lehetőséget teremt, egy valódi ösztönző- és energia beárazó rendszer segítségével átalakítja a termelési és fogyasztás szerkezetet, amelyben a helyi termelői-fogyasztói kapcsolatok erősödnek majd meg..