Környezetvédelem, mint hivatás

A környezetvédelem egy olyan téma, amire már a szüleim is felhívták a figyelmemet, amikor gyerek voltam. Annak idején már a környékünkön szinte egyedülálló módon gyűjtöttük a szemetet szelektíven és igyekeztünk a háztartási hulladékból komposztot készíteni. Kis lépések, de igen fontosak voltak a későbbi időszakra nézve, amikor is fiatal felnőttként már könyezettudatosan tudtam létezni. A tinédzser éveim is erről szóltak, de egyetemistaként is nagyon sokat figyeltem rá, hogy megfelelő módon tudjam ezt az életformát fenntartani. Amikor eljött az az időszak, hogy egy kis pénzt is keressek a szülői segítség mellé, igyekeztem úgy választani magamnak munkahelyet, hogy egy környezettudatos cég legyen a célom. A keresgélést viszont egészen érdekes módon úsztam meg.

Valójában persze nem megúszásról van itt szó, hiszen keresgélnem így is kellett, de azért kiemelendő, hogy mennyire kevés energiabefektetés elég volt a TopiWork Iskolaszövetkezet oldalán letudni a munkakeresést. Eleve úgy indultam neki, hogy mindössze pár fontos részletet tudtam elképzelni a lehetséges munkámról. Tudtam, hogy mit szeretnék ott csinálni, tudtam, hogy nagyjából hol szeretném csinálni és még arról is volt elképzelésem, hogy a félévemnek megfelelően hogyan tudnám esetleg tervezni a munkát a szabadidő függvényében. Nem is kellett csalódnom a TopiWork Iskolaszövetkezet oldalán lévő lehetőségekben, hiszen szinte egyből egy olyan keresővel találtam szembe magam a főoldalon, amin keresztül pontosan ezeket az adatokat tudtam bevinni az adatbázisba, amit aztán úgy szűrt számomra, hogy nekem nem is kellett nagyon már keresgélnem – minden találat jónak tűnt. Arról, hogy melyik állást is választom végül úgy kellett döntenem, hogy meglátogattam az állások oldalát, ahol több részletes infó is volt. Itt a TopiWork által megadott formulának megfelelően tudtam kiszűrni a legfontosabb adatokat, hiszen egy előre megszabott rendszerbe kellett a cégeknek betáplálni azokat a tudnivalókat, amik a jelentkezőt a legjobban megmozgatják. Ezek közé tartozott a munka pontos leírása, a munkakör meghatározása, de én legalább ennyire fontosnak tartottam azt a részt is, ahol a szükséges kompetenciákat sorolták fel.

Szintén fontos infó volt a fizetés. Na igen, egy diák számára ez az egyik leginkább releváns faktor. Persze a legjobban úgy lehet meghatározni a munkák közötti különbséget (és kiválasztani a legjobb lehetséges állást), hogyha egy standardizált összehasonlítási rendszer áll rendelkezésünkre. Ebben nyújt segítséget nekünk az oldal tetején levő összefoglaló kártya, amit minden állás esetén megtalálunk. A jelentkezést könnyedén le is tudjuk zárni az oldal alján lévő jelentkezés funkcióval, ahova mindössze néhány adatunkat kell megadnunk és már meg is jelenünk az adatbázisban.