Ezért gazdaságos az ipari takarítógép bérlése

A környezetvédelmi megfontolásoknak rengeteg aspektusa és fő-, valamint mellékterepe létezhet. Nyilván az egyik fő csapás a pazarlás elkerülése. Ezzel próbálkoznak a legtöbben. Én mindig is a “ne vegyél újat, vegyél használtat” elvet követtem szintén ebben, mert azt vallom, hogy ha valamit a lehetséges élethossza maximumáig kihasználunk, akkor abból a dologból kevesebbet is kell majd legyártani. Így kisebb lesz az emlegetett ökológiai lábnyom is, ami a területhez kapcsolódik! Ne dobjunk el semmit, amíg az nem ment tönkre – ennyi a lényeg, egyetlen rövid mondatban.

A másik útja ugyanennek a dolognak pedig az egyes termékek megvétele helyett, nem a használt-piacon való nézelődés, hanem a bérlés! És ez már látom, hogy nem csak kicsiben, hanem nagyban, vállalati szinten is lehetséges és kivitelezhető. Számos dolog van, amin belül ez egy opcióként tárul elénk. Legutóbb a saját cégünknél láttam erre példát, ahol az ipari takarítógép bérlés került szóba. (Mármint a cégnél, ahol dolgozom – nem az enyém a cég…)

De, hogy mi is az az ipari takarítógép? És mire kell ilyen egyáltalán nekünk? Nos, mi egy nagy hulladéktermelődéssel, mint járulékos körülménnyel működő gyártó tevékenységet űző vállalat vagyunk, akik fizikailag nagy munkaterületen állítjuk elő azt, amit. Jobban ebbe nem mennék bele, hogy mit is gyártunk, mert nem a mi cégünk a fontos. De arra a kérdésre, hogy mik és milyenek is ezek az emlegetett gépek, szerintem a greenwaykft.hu weboldala a legjobb válasz.

ipari takarítógép

Mi is innen bérlünk ugyanis mindenfélét és náluk, a Greenwaynél akkora is a választék, hogy mindenféle típusa, fajtája ezeknek megtekinthető ott. Prémium minőség, svájci technológia – ez az, amit “behoz” nekünk a Greenway, Magyarországra. Amit pedig ők tesznek itthon hozzá az az általam fentebb már emlegetett full service, tehát a tervezhető és megtérülő konstrukcióban való bérlés, amin belül mindig biztosítva leszünk a technológia elérése felől, mégsem kerül az egész annyiba, mintha vásárolnánk is ilyen gépeket, magunknak. Mondjuk ráülő nagy takarítógépeket, amiket csak vezetni kell, de megy magától és felporszívózik. Mi meg ülünk rajta és irányítjuk. Ki az, aki ilyennek a megvásárlását csak úgy, könnyen megejti? Mégis mekkora vállalat lehet az? Nem olcsók az ilyesmik, ha nem béreljük őket…

Ki is térnek amúgy a bérbeadó Greenway weboldalán ezeknek a bérleti konstrukcióknak az előnyeire külön: MINDEN költséget tartalmaz a bérleti díj, ilyen dolgokba pedig beruházni (mármint saját tulajdonúba) tényleg meggondolatlanság lenne. Ezért bérelnek még olyan nagy cégek is tőlük, mint a Tesco, az Audi, az IKEA, a Siemens, az ELMŰ, a Decathlon, a Praktiker és egyéb nagy vállalatok is, amiket talán mindenki ismer.

A cégek számára ez olyan fix kiadás, ami a tervezhetőséget megalapozza. Az üzemeltetést átvállalják, és bár ezek nagyon megbízható gépek, ha mégis baj akadna bármelyikkel, azonnal cserélik. Hoznak újat magyarán. Azt vállalják, hogy élő szerződés esetén mindig lesz ilyen gép, ami a rendelkezésünkre áll. Nem elég ez? Kinek kell ezek után magántulajdonú eszköz?

Kaució sincs egyébként a bérléseknél, gyors a szerviz kiszállási ideje, ha szükség van rá, így, hogy bérlünk még géptípust is válthatunk, ha a vele elvégzendő feladat jellege megváltozna. Ami nálunk már elő is fordult párszor, mert eltérő gyártási folyamatoknál másmilyen szennyeződés és hulladék termelődik/keletkezik. És olyan is volt már, hogy bővítettük a gyártási palettánkat. Náluk pedig tényleg nagy a választék (elegendő ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az adódó helyzethez, valamilyen specifikus takarítógéppel, vagy -eszközzel): vannak magunk előtt tolható, de nagyméretű ipari porszívók, ráállós takarítógépek, meg ráülősök is, de olyan kisebb eszközökből is válogathatunk, mint…

Vacumat vízszívók, kárpittisztítók, hagyományos, de a boltban kaphatónál komolyabb porszívók, és Taski egytárcsások! A Taski egyébként az a gyártó, amit korábban már dicsértem, és nem véletlenül. Olvassuk el a termékspecifikációkat és egyebeket, mert nagyon hangzatosak, de a Greenway részletesen leírja úgy tudnivalókat, hogy még az alkatrészekre is rálátásunk lesz az ipari takarítógépek esetén is.

No, de nézzük is talán magukat a gépeket mi is kicsit részletesebben, mert mégiscsak ez a lényeg. Mindenki erre kíváncsi talán…

Van egy “bérelhető gépek” menüpont jól látható helyen, ami alatt több gépkategórián belül még több géptípust találunk. Ráülős takarítógépek: itt négy különböző géptípust is meglelünk, amik közül a legszemrevalóbb szerintem a Taski Swingo 5000. Súroló, vízszívó, igazán nagyméretű eszköz ez (a képek magukért beszélnek, ezért javaslom az oldal megtekintését). Nagy víztartály van benne, és magas tisztási sebesség jellemzi.
Fordulóköre 200 cm. Tetszik, hogy a Greenway oldalán minden apróságot valóban így leírnak, kiemelnek, és listázva elénk tárnak. Aki értője már ezeknek a dolgoknak valamennyire, az segítség és szakmai tanácsok nélkül is még könnyebben válogat.

A ráállós gépek is érdekesek, és itt is találunk két különböző fajtát legalább. Célja hasonló lehet, mint bármely társának (mindkettő szóban forgó gépnek), de az iméntiekhez képest egy fokkal nagyobb mozgékonyságot várhatunk tőlük. Nem is néznek ki akkorának amúgy, mint a ráülősök. Következő kategória az a “gyalogkísérősök”, melyek könnyen elképzelhető, hogy milyen elven működnek… Ilyenekből többet is lát az ember bárhol, ennek megfelelően a Greenway tárháza is többet vonultat fel ezekből. Egészen pontosan tíz különbözőt számolok most éppen a weboldalon, ebben a kategóriában.

Ki van náluk emelve, hogy melyik az új, és melyik a legnépszerűbb, legtöbbet választott típus minden kategóriában. A Taski swingo 1255 egy automata súroló, szintén vízszívó képességgel. Az ergonómián itt is nagy hangsúly van. Elegendő méretű azért, hogy jó nagy tartálya legyen ennek is, de persze azért jóval, sokkal-sokkal helytakarékosabbak a ráülős óriásoknál például. Aztán vannak seprőgépeik is. Na ez már egy változatosabb kategória, mert ezen belül van ráülős és tolható egyaránt. Ezek elég különböző gépméretek. Kül- és beltéri használatra a legtöbb egyaránt alkalmas. Profi területről beszélünk, ipari és nagyvolumenű takarításról, ezért persze strapaírók is.
Van még ráülős porszívó kategória is, de a legmeglepőbb és legváltozatosabb az az utolsó! Annyira széleskörűen, minden szempontra koncentrálva igyekeznek odafigyelni a lehetséges igényekre, hogy porszívókat, vízszívókat, egytárcsásokat, és kárpittisztítókat is bérelhetővé tesznek.

A nagyipari működés olyasmi, aminek esetén sok minden megúszhatatlan. De ha odafigyelünk, hogy honnan szerzünk be bármit, akkor a pénztárcánkat (a céges költségvetést, úgy értem) és a környezetünket is kímélhetjük.

Márpedig nincs mese: minden ipari területen előbb-utóbb el fogják várni tőlünk a takarékosságot, mert a bolygó tartalékai kifogyóban vannak. De nem minden persze az áldozatvállalás: tényleg az a helyzet, hogy bérléssel saját magunkon is segítünk. Nem is hiszem, hogy a Greenway, a neve ellenére főként a környezetvédőket és a klímatudatos szemleleletűeket vonzza. De nem baj egyáltalán, ha ez a kettő egybe esik!