A CEEweb az európai partnereivel együtt (európai Resource Cap Coalition, az erőforrás-felhasználás limitálásáért küzdő koalíció) – köztük a Magyar Természetvédők Szövetségével - azon fáradozik, hogy olyan innovatív szabályozó eszközt vezessen be az EU-ban, amely gazdasági és társadalmi előnyöket is hozna magával. A fentieknek része egy energia-kvótarendszer, az energiahatékony termékek és szolgáltatások másodlagos piaca és egy visszatérülő alap.

 

 

Az energia-kvótarendszer megvalósítja a meg nem újuló energiaforrások felhasználásának a csökkenését, fokozza az energiahatékony termékek és szolgáltatások iránti igényt és biztosítja a beruházásokhoz szükséges tőkét a visszatérülő alappal, illetve egy másodlagos piac létrehozásával. Az energia-kvótarendszer ezen kívül növeli az európai üzleti vállalkozások hosszú távú globális versenyképességét, anélkül, hogy a célok eléréséhez külön terhet róna az Európai Unióra és az egyes országok költségvetéseire.

Azonban nemcsak az üzleti vállalkozások (pl. a kis és közepes vállalkozások) profitálnak a rendszerből: a polgárok a megmaradó energiakvótáikat arra is felhasználhatják, hogy környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat vásároljanak ún. kvótapénzért a másodlagos piacon, ösztönözve többek között az biotermékek előállítását és a zöld technológia terjedését. Mindeközben a rendszer támogatja a fogyasztói magatartás olyannyira vágyott megváltoztatását.

A koalícióról itt olvashat angol nyelven.