2010 februárjáig 525 civil szervezet adta támogatását a Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett klímatörvény tervezethez, köztük Ti is, ezúton is köszönjük! A civil összefogás híre és üzenete eljutott a parlamenti képviselőkhöz, az üléseken többször érveltek a klímatörvény mellett azzal, hogy több mint félezer civil szervezet kezdeményezését nem lehet figyelmen kívül hagyni.


A törvénytervezet eddigi folyamata sok tanulsággal szolgált; végül rövid távú és szűk körű gazdasági érdekek miatt az előző parlamenti ciklus utolsó ülésén nem kerülhetett elfogadásra.
A szakbizottsági üléseken és a törvénytervezet általános vitáján a környezetvédelmi minisztérium és a parlamenti pártok támogatásukról biztosították az eredeti törvénytervezetet, azonban a benyújtott módosítók miatt már nem maradt elég idő a részletes vitára, a tervezet kifutott az időből. A módosítók mögött több ipari szövetség utolsó pillanatban összeállított állásfoglalása állt, amelyek sajnálatos módon félreértették-félremagyarázták a tervezetet.


A Magyar Természetvédők Szövetsége mindenképpen győzelemként értékeli, hogy a törvény a társadalom akaratából eljutott a döntéshozás végső állomásáig. A tanulságok levonásával és a helyzetértékeléssel eltöltött előző hónapok tapasztalatai alapján újult erővel folytatjuk a munkát.
Az év második felében lehetőséget teremtünk a törvénytervezet újbóli egyeztetésére a társadalom különböző szereplőivel, a félreértések eloszlatására és az elképzelések finomra hangolására.


Az NFFT-vel együttműködve egyeztetünk fórumok keretében az iparral, szakpolitikusokkal és az új Parlamenttel; sajtóbeszélgetéseket szervezünk, és regionális partnereink segítségével folytatjuk a társadalmi kampányt. Idén a fenntarthatóság jegyében országos civil találkozót szervezünk a szociális, fejlesztésügyi, ifjúsági és zöld civil szervezetek számára. Választ keresünk és adunk arra, hogyan kapcsolódik össze a klímatörvény, a termőföld megőrzése, a vidék sorsa és a foglalkoztatás javítása, továbbá a hatékony együttműködés, koalíció alapjait is lerakhatjuk. Őszre intenzívebb kampányt tervezünk nagyszabású akciónappal és médiamegjelenésekkel.


Titeket, mint a klímatörvényt támogató civil szervezetet arra kérünk, hogy segítsetek életben tartani a klímatörvényről szóló párbeszédet a társadalomban. Ezt a következi eszközökkel tehetitek (amit a támogató nyilatkozatban meg is lehetett jelölni):

- Helyezzétek el a látványos Klímatörvényt 2010-ben! bannert a honlapotokon (amely 3 féle méretben a www.klimatorveny.hu/bannerek.zip oldalról letölthető -a banner a www.klimatorveny.hu oldalra mutasson)
- Terjesszétek a csatolt klímatörvény-cikket és a kapcsolódó híreket saját csatornáitokon, levelező llistáitokon, hírleveleitekben, papíros anyagaitokban,
- Jelezzétek kapcsolattartónknál Csiba Katalinnál (eghajlat(kukac)mtvsz.hu, tel: 061-216-7297), ha komolyabban részt kívántok venni a téma társadalmasításában vagy akár találkozót/eseményt szerveznétek klímatörvény kapcsán! Ha kérdésetek, észrevételetek van, azt is várjuk!

Összefogással lehet klímatörvényünk!
Budapest, 2010.06.06.

Farkas István

ügyvezető elnök, MTVSZ