Május 26-án az Európai Bizottság közreadta a "20%-on túl" című közleményét, amely azt elemzi, hogy mennyibe kerülne és milyen hatásokkal járna, ha az EU 30%-os kibocsátás-csökkentést vállalna. Persze az is érdekes, hogy ennek milyen hatása lehet a hazai klímapolitikára.

 

 

A közlemény főbb pontjai:

- A gazdasági visszaesés kb. harmadával csökkentette az Európai Unió 20 százalékos kibocsátás-csökkentési vállalásának költségeit.  Ez lehetővé teszi, hogy vállalható mértékű plusz költségek mellett 30 százalékra növeljék a tagállamok (összesen a GDP 0,54%-a)a 2020-ra vonatkozó célszámot . A cél az alacsony szénigényű gazdaság felé való váltás elindítása, és az anyag szerint erre a 30%-os csökkentés határozottabban képes.

- A 30 százalékos vállaláshoz igazítandók a nagy ipari szennyezők (ETS szektor) kibocsátási számai (34%) és a nem-ipari (lakosság, mezőgazdaság, közlekedés) szektorra pedig az egész Unió területére kiterjedő karbonadó bevezetésén gondolkodnak. Ugyanakkor támogatnák ehhez az "alacsony karbon-kibocsátású társadalom" kialakítását.

- A plusz költségek már a levegőminőség javulásából adódóan megtérülnének: 6,5 milliárd-10 milliárd euróval kevesebbet kellene költeniük a tagállamoknak egészségügyi költségekre. Ráadásul kevesebb befektetés folyna a "piszkos" technológiákba (például széntüzelésű erőművek), és több jutna a zöld beruházásoknak.  (Ugyanis pl. Kína és USA ma már több megújuló és zöldenergiás beruházásban vesz részt, mint az EU).

A folytatásban a közlemény hazai hatásait vizsgáljuk majd.