Klímatörvény a fenntartható társadalomért című konferencián (2010. november 26.) elhangzott előadások

Meghívó - Klímatörvény a fenntartható társadalomért című konferencia - 2010. november 26.

Bevezető előadás - A magyar kormány stratégiai elgondolásai az energia-klíma területén, tekintettel a
hazai tervekre és az ENSZ mexikói tanácskozására
Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Fenntarthatatlan gazdaság – Bogár László, közgazdász, egyetemi tanár
Éghajlatváltozás – dr. Nemes Csaba
Energiafüggőség – Hetesi Zsolt, vezető kutató, Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport, ELTE TTK

Társadalmi igazságtalanság - Gosztonyi Géza igazgató, Budapesti Szociális Forrásközpont

Hogyan kezeli a problémákat az MTVSZ klímatörvény javaslata? - Gyulai Iván, igazgató, Ökológiai Intézet

 

 

Hogyan segít a "Klímatörvény a fenntartható társadalomért" a hazai gazdasági-szociális problémákon?

 

Miért járhat jól, ha elfogadják a klímatörvényt?

 

 

Energiáról okosan - Praktikus pénz és energiaspóroló tippek a háztartásban

 

 

Kattintson a képre az energiafogyasztása teszteléséhez

 

Kérdezz-felelek a klímatörvényről
A beérkezett lakossági kérdések alapján szerkesztett közérthető füzet, kérés-válasz formában mutatja be a klímatörvényt és fő eszközét a kvótarendszert.


A kampány bemutatása
A Magyar Természetvédők Szövetsége elkötelezett híve egy olyan világnak, amelyben békében élünk egymással és a természettel. Meggyőződésünk, hogy ez a harmónia az alapja annak, hogy megszűnjenek azok a társadalmi és környezeti problémák, amelyekkel nap, mint nap találkozunk. A társadalmainkat átszövő problémák közös rendszerben léteznek, egy közös okból erednek és a klímaváltozás csak egy ezek közül.

A Magyar Természetvédők Szövetsége egy klímatörvény javaslat elkészítésével szeretne kiutat mutatni, amihez a magyar társadalom együttgondolkodását és együttműködését kéri, ennek érdekében szervezi kampánysorozatát. A budapesti és vidéki akciónapokkal az a célunk, hogy bebizonyítsuk, a magyar társadalom érett saját ügyeinek intézésére, képes a problémákat időben felismerni és megelőzni! A lakosság bevonásával szeretnénk kikényszeríteni a politikai erőkből, hogy az Országgyűlés fogadjon el egy klímatörvényt, amely biztosítja, hogy egyszerűbben válthassunk környezetbarát életmódra és a gazdaság hatékonysága is javuljon.

Miért van szükség a társadalmi összefogásra a klímatörvény érdekében?
Nap, mint nap szembesülünk az éghajlatváltozás fenyegetésével, de ezen kívül minden megy azon az úton, amely eddig is a problémát okozta. Nem akarunk, de ha akarnánk, akkor sem tudnánk kellő mértékben változtatni életmódunkon, fogyasztói szokásainkon, mert kész és tagadhatatlan recepteket kapunk életünk folytatásához.
Hiányoznak azok az eszközök, amelyek ösztönöznék a környezettudatos életmódot, és lehetőséget kínálnának annak megélésére.
A kampányhoz kapcsolódó utcai rendezvényünkön minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A klímatörvény kampány mérföldkövei

2010. november 26. – Klímatörvény a fenntartható társadalomért országos konferencia a MTA-n

2010. november – a MTVSZ klímatörvény kampánya újra intenzív szakaszba lép: számos szakmai fórumot és médiaeseményt szervezünk

2010. május 20.: megjelenik a Pesti Est zöld melléklete, a Zöld Est, amely 11 ismert zöldszervezet írásait tartalmazza, ahol az MTVSZ beszámol a klímatörvény kampányáról.

2010. április 14.: Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Klímatörvény pro és kontra vita a MTESZ-ben. A vitapartnerek egyetértettek abban, hogy mielőbb szükséges a gazdasági szerkezetváltás, továbbá az folyamatos egyeztetés a törvényelőkészítők és a gazdasági szféra között.

2010. április 28.: Éghajlat-védelem: tények és lehetőségek c. konferencia az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szervezésében, ahol nem csak az energiaipar, hanem a klímatörvényért felelős NFFT képviselői is kifejtették álláspontjukat.

2010. március 3.: NFFT klíma és energia munkacsoport értékelő ülésén az MTVSZ is részt vett, ahol a részt vevők egyet értettek, hogy a törvényelőkészítői munka.

2010. február 22.: A Parlament utolsó ülésén a benyújtott módosítók miatt nem tudta elfogadni az éghajlatvédelmi törvényt. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a rövid távú gazdasági érdekek újra felülírták az össztársadalmi érdekeket.

2010. február 16.: A plenáris vita során mind a környezetvédelmi minisztérium, mind a négy parlamenti párt képviselői támogatásukról biztosították a javaslatot.

2010. február 15.: A Parlament környezetvédelmi, gazdasági és mezőgazdasági bizottsága tárgyalta a klímatörvény javaslatot és módosítás nélkül általános vitára alkalmas találta.

2010. február 9.: A klímatörvény kezdeményezést támogató 430 civilszervezet nevében a petíciót átadjuk az Országgyűlés vezető tisztségviselőinek a Parlament előtt, látványos akció keretében.

2010. január 29.: Harminc környezetvédõ és szociális civil szervezet civilszervezetek körében aláírásgyűjtést kezdeményez az éghajlatvédelmi kerettörvény mielõbbi parlamenti elfogadása érdekében.

2010. január 29.:
A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) képviselő tagjai benyújtják a Parlamentnek a törvénytervezetet.

2010. január 21.:
Az NFFT elfogadja az éghajlatvédelmi törvény tervezetét, így az készen áll a parlamenti benyújtásra.

2010. január 19.:
Civilek és a klímatörvény fórum Budapesten, számos civilszervezet és szakpolitikus részvételével.

2010 január 12:
A Cognative-val közös kutatásunk bemutatója, amely a 8 fókuszmegye lakosai klímatudatosságát, és annak előző évhez képesti változását mutatja.

2009 október vége:
Az 17 európai országban a klímatörvény ügyéért dolgozó civilszervezetek éves találkozója Csehországban, melyen részt veszünk.

2009 október 15.:
Éghajlatvédelmi fórum a Parlamentben a brit és a magyar klímatörvényről, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) és a Budapesti Brit Nagykövetség közös szervezésében

2009. október 5 és november 17 között:
Országos klímatörvény akciókörút 10 városban. Az utcai akciókban a törvény javasolt tartalmára hívjuk fel a figyelmet közérthető és játékos módon.

2009. október 1:
Nemzetközi konferencia a Parlamentben az éghajlatpolitika, különösen az éghajlatvédelmi törvény témájában. Egyúttal bemutatjuk a megvalósíthatósági tanulmányt, amelyet az Öko Zrt. a klímatörvény koncepciónkról készített (ld. letölthető anyagok).

2009 június 22:
Az Országgyűlés egyhangúan elfogadja az éghajlatvédelmi kerettörvény elkészítéséről szóló határozatot. Ezzel óriási lépés történt a klímatörvény megvalósulása felé, hiszen azonnal elindulhat a törvénytervezet tartalmi kidolgozása.

2009 május 27.:
Eddig 64 országgyűlési képviselő, 115 civil szervezet és több mint 10 ezer lakossági támogató sorakozott fel a Klímatörvény kezdeményezésünk mögé. Erre hívtuk fel a figyelmet a Parlament előtt tartott rendezvényünkön, ahol az Országgyűlés elnöke és a parlamenti pártok képviselői is támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

2009. május 22.:
Szakértői kerekasztal beszélgetés a klímatörvény várható szociális hatásainak egyeztetésére, szociális civilszervezetekkel.

2009. április 16.:
Szakértői kerekasztal beszélgetés a klímatörvény várható közgazdasági hatásainak egyeztetésére, közgazdászokkal

2009. április közepe-vége:
8 városban jár a klímatörvény kampány akciókörútja, a KEOP projektünk segítségével.

2009. április eleje:
A klímatörvény kezdeményezést népszerűsítő médiakampány (KEOP) április 6-án a regionális médiában indult el. A kampány során 8 megyei napilapban, rádiócsatornán és az Interneten futnak a Magyar Természetvédők Szövetségének hirdetései.

2009. január:
Elindul a KEOP projektünk (Komplex kampány a klímatudatosság növelésére Magyarországon)

2008. november 13.:
Nemzetközi éghajlatvédelmi konferencia a Parlamentben, a klímatörvényről beszél előadónk

2008. szeptember 16-okt eleje:
A klímatörvény szükségességéről szóló akciókörút és aláírásgyűjtés 10 városban


További info: eghajlat(kukac)mtvsz.hu

Komplex kampány a klímatudatosság növelésére Magyarországon - KEOP-6.1.0 / B-2008-0002

A Magyar Természetvédők Szövetsége a 2009 januárjától 2010 február közepéig futó Komplex kampány a klímatudatosság növelésére Magyarországon c. KEOP projekt segítségével tudta megvalósítani a klímatörvény kampányt.

A kampány során 8 fókuszmegyében, közbeszereztetett-szerződött

partnerekkel együttműködésben végeztük a tevékenységeket. A 8 fókuszmegye lakosságának körében és képviselők között lefolytatott kutatást követően támogatói civil hálózatépítést végeztünk és a megyei képviselőket személyesen kerestük fel a klímatörvény támogatása érdekében. 2009 áprilisában a fókuszmegyékben nagyszabású média kampányt és akciónapokat szerveztünk a tájékoztatáshoz. Ennek eredményeként közel tízezer egyéni és 200 civil szervezeti támogató csatlakozott a kampányhoz és a célcsoport 19%-ához jutott el a kampány híre.

A projekt ideje alatt (2009. április, május, 2010. január) 3 szakértői fórumot szerveztünk a klímatörvény koncepcióról különböző szakértőkkel (közgazdászok, szociológusok, stb.) és szakmapolitikusokkal, nagy érdeklődés mellett.

A klímatörvény kampányról folyamatosan adtunk ki sajtóközleményeket, amelynek hatására számos médiahír jelent meg az éghajlatvédelemről és a törvénytervezetről.

A projekt zárásaként megismételtük a lakossági és képviselői kutatást, amely megmutatta, változott-e a célcsoport klímatudatossága a projekt hatására.

A 8 fókuszmegye:

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém