17 európai országban zajlik jelenleg klímatörvény kampány. Október végén a kampányt szervező Föld Barátai kampányfelelősök - köztük magyar részről a MTVSZ koordinátorai - találkoztak Csehországban, hogy információt és tapasztalatot cseréljenek. Úgy tűnik, hogy a klímatörvény megszületéséhez legközelebb 3 ország áll: Írország, Szlovénia és Magyarország. Természetesen ez nem verseny, azonban jó lenne, ha Magyarország lenne a következő! Az alábbiakban néhány ízelítő abból, hogy mi zajlik más országokban.

Írország:
A klímatörvény-javaslatot az ír kormány szövegezi, miután a Zöld párt – Fianna Fáil koalíció megegyezett arról, hogy a klímapolitika irányítására szükség van e kötelező szabályozásra. Egy ellenzéki klímatörvény-javaslatot is benyújtottak a parlamentbe. A Föld Barátai Írország kampánya folytatja a társadalmi nyomásgyakorlás építését, hogy elfogadják a törvényt.

Szlovénia:
A klímatörvény elfogadását beépítették a kormányzati koalíció megállapodásába és a kormányzat jogszabályi programjába 2009-re. A törvényjavaslat első szövegezése elkészült. A Föld Barátai azon dolgoznak, hogy a törvény valóban tartalmazza a fő javaslatokat (közép- és hosszú távú kibocsátás-csökkentési célok, éves célszámok, hatékony végrehajtási mechanizmus).

Csehország:
Bár a kampány csak 2009 tavaszán indult, a nyári fesztiválokon, koncerteken (Radiohead) való aláírásgyűjtéssel rövid idő alatt 5000 támogatót szereztek. Több párt is berakta programjába a klímatörvényt, folytatják a többiek meggyőzését. 45 civilszervezet, 50 vállalat és 25 közéleti személyiség állt a kezdeményezés mögé eddig.

Finnország:
Szeptember 5-én 4000 ember részvételével hatalmas „Klímatörvényt most!” feliratot formázott a parlament előtt. A 23 civilszervezetet tömörítő koalíció év végéig lobbitalálkozókat és fórumokat szervez a képviselők meggyőzésére. A benyújtott törvényjavaslat kellő támogatottság híján egyelőre megakadt.

Dánia:
A szervezet elkészítette a klímatörvény-javaslatot, és november elején társadalmi párbeszédet nyitott róla. Folytatják a befolyásos képviselők, pártvezetők meggyőzését, hogy támogassák a klímatörvényt.