2009. október 19-én budapesti állomásához érkezett a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által szervezett legújabb éghajlatvédelmi kampány. A rendezvénysorozat budapesti akciónapján is a klímatörvény kezdeményezés tartalmára hívták fel a figyelmet a környezetvédők. A szervezők sajtótájékoztató keretében tájékoztatták az érdeklődőket a tervezett klímatörvény megvalósíthatóságáról szóló legújabb tanulmányukról.
A Magyar Természetvédők Szövetsége által megbízott Öko Zrt. tanulmánya számos szempontból vizsgálja az éghajlatvédelmi szabályozás MTVSZ által elképzelt működtetését és hatásait. A tanulmány is alátámasztja, hogy a gazdaságélénkítés érdekében a hazai, környezetbarát technológiákat és szolgáltatásokat kell ösztönözni és a tervezett éghajlatvédelmi törvény újabb lehetőséget teremtene a kis- és középvállalkozások megerősítésére.

A tanulmány rámutat a tervezett klímatörvény foglalkoztatásra gyakorolt jótékony hatására is: például az építőiparban foglalkoztatottak esetében akár 30%-os bruttó foglalkoztatottság-bővülés elérését is lehetségesnek tartja.

Az akciónapon a természetvédők egy utcai játékba való bekapcsolódásra buzdították a járókelőket. A játék bemutatja, hogyan kereshetnek pénzt és miből valósíthatnak meg energiahatékonysági beruházásokat azok, akik takarékosan bánnak természeti erőforrásainkkal.

A játék arra világít rá, hogy a javasolt klímatörvény mindenki számára nyújt előnyöket: bevezetésével csökkenthetőek az energiakiadásaink és a magyar gazdaság fosszilis- és importfüggősége, jelentős számú, új zöld munkahely teremthető és növelhető a helyi piacok szerepe. Ezáltal megújulhat a magyar gazdaság, erősödhet a versenyképessége. A klímatörvénnyel összességében tehát az egyén és a gazdaság is jól jár.

Örömmel látjuk, hogy a járókelőket érdekli, hogy milyen megoldásokban gondolkodunk az éghajlatváltozás és a gazdasági válság összefüggő problémájára. Az utcai játékokkal arra mutatunk rá, hogy hosszú távon csak a fosszilis energiafogyasztás mérséklésével és zöld gazdaság élénkítésével lehet megoldást találni.” – mondta Botár Alexa a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelmi programvezetője.


Az akciónap fotói.
Az Öko Zrt. megvalósíthatósági tanulmányának összegzés.