Humán dimenzió a fenntarthatóságban

A konferencia azt feszegette, hogy míg fenntarthatóság kapcsán publikált tanulmányok, írások rendre gazdasági, jogi, ökológiai és technológiai kérdéseket feszegetnek, a humán dimenzió jóval ritkábban kerül górcső alá. A világ helyzete 2010 kiemelt kérdésként kezelte a fenntarthatóság kulturális vonatkozásait, és a konferencia ezen gondolatkört ölelte fel. Mi az a gazdasági viselkedés tudomány?
Tudta ön, hogy objektíve teljesen azonos A és B variáns közül másként döntünk, ha az  A és B variáns különbözőképpen van tálalva, vagy különböző helyzetekhez van viszonyítva? Lássunk egy tesztet: egy tesztcsoportnak felajánlanak egy újság előfizetést, és több lehetőség közül választhat: on-line hír hozzáférés 50 $-ért vagy nyomtatott előfizetés 100 $-ért. Az emberek jelentős többsége az olcsóbb on-line lehetőséget választja. A másik (azonos életkörülményekkel rendelkező) csoportnak 3 variációt ajánlanak fel: on-line 50$-ért, nyomtatott 100$-ért vagy egyszerre nyomtatott és online szintén 100$-ért. Az emberek döntő többsége ebben az esetben kiadja a 100 $-t, mert a felkínált lehetőségekhez viszonyítva az kedvezményes ajánlatnak tűnik.

A konferencián Rebeca George Észak-Kaliforniából számolt be esettanulmány jelleggel a Fourth Way Tradition nemzetközi közösségről, akik azzal az elhatározással kezdtek egy ökofalu projektbe, hogy teljesen önfenntartóvá tesznek egy 950 fős közösséget és további 600 lakos számára nyújtanak helyi bioélelmiszert. Sikerek és kihívások sorozata vezetett el odáig, hogy a gyümölcsösök, veteményesek mellett vízibivaly csordát is képesek már tartani és tenyésztésbe fogtak. Egy jelenlegi projektjük, hogy olyan programot dolgozzanak ki, amely követésével egy nagy természeti katasztrófa után 6 hónap alatt visszaállhat az élet a normális kerékvágásba.

Az egészségügy és a környezetügy kapcsolata illetve az egészségügy biológiai alapokon túlnyúló tanulmányozása tekintélyes méretű irodalommal bír. Az előadás főleg azokat a kutatásokat elemezte, amely összefüggést mutat a magasabb oktatás és a jobb egészségügyi állapot között. Számos kutatás mutatja, hogy magasabb képzettségi szinttel jobb egészségügyi állapot társul. Ez egy egyszerű összefüggés, aminek hátterében számos fenntarthatóság szempontjából kívánt és nem kívánt jelenség lehet. Nem kaptunk választ arra, hogy ez az összefüggés annak köszönhető e, hogy egy tanultabb ember műveltebb e az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés terén, mert ez a messzemenőkig fenntartható egészségpolitikai irány. Azonban ha az összefüggés oka az, hogy a tanultabb embereknek jobb munkája, ezáltal több pénze van egészségügyi ellátásra, vagy az, hogy deprivált térségekben egyszerre hiányzik a könnyen elérhető oktatás és a könnyen elérhető orvosi ellátás, az egy beteg és nem fenntartható rendszer hangzatos mutatókkal való takargatása.

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Hivatalának munkája: http://www.jno.hu