20 évvel a berlini fal leomlása után egy új BBC közvélemény kutatás arra enged következtetni, hogy a szabadpiaci kapitalizmussal való elégedetlenség széles körben elterjedt, átlagosan a megkérdezett 27 országban csupán a megkérdezettek 11%-a mondja, hogy jól működik és különösebb szabályozás nem szükséges.


A kutatás alapját szolgáló adatokat 27 országból mintegy 29 ezer ember megkérdezésével végezte a Globe Scan nemzetközi közvélemény kutató cég a Nemzetközi Politikai Álláspont Program (PIPA) keretein belül.

Csupán két országban érzi több, mint 20%, hogy jól megy a kapitalizmus, és ez a kettő az USA és Pakisztán. A legáltalánosabb vélekedés szerint a szabad piaccal vannak gondok, melyeket reformokkal és szabályozásokkal kezelni lehet. Ez a nézet 51% által vallott. Átlag 23% érzi, hogy a kapitalizmus véglegesen megbukott, és egy új gazdasági rendre van szükség, továbbá ezen véleményen lévők száma kiugróan magas: Franciaországban 43%, Mexikóban 38%, Brazíliában 35%, Ukrajnában 31%.

Továbbá a 27 országból 15-ben a többség azt szeretné, hogy az ország főbb iparágainak felügyeletét a kormány lássa el. Ez a nézet kifejezetten népszerű a korábbi szovjet államokban és Ukrajnában, de Brazíliában, Indonéziában és még Franciaországban is. 17 országban a többségi támogatottságot élvez az a vélemény, hogy a kormány komolyabban kellene hogy szabályozza az üzleti szektort. A többség (két-harmad) 22 országban támogatja azt, hogy a kormányok egyenlőbben osszák el a támogatásokat.

Doug Miller, a GlobeScan elnöke szerint: „Úgy tűnik a berlini fal 1989-es leomlása nem jelentette a szabad kereskedelmen nyugvó kapitalizmus áttörő sikerét, amit abban az időben gondoltak. Főleg nem mondható ez el az elmúlt 12 hónap eseményei után.”

Steven Kull a PIPA részéről: „A szocializmus néhány jellemzője, mint például a javak egyenlő elosztására való törekvés, számos embernek kezd tetszeni világszerte.”