Olyan példákat mutatunk be, amelyek a klímatörvény visszatérülő éghajlat-védelmi alapja által támogatható, környezet- barát beruházásokként mindenki számára hozzáférhetővé válhatnának.

Tetőcserép és a Nap energiájából környezetbarát áramot termel a háznak – ez a napelemes cserép lényege. Maga a harsányi feltaláló is meglepődött, milyen gyorsan eljutott az ötlet a garázsától a világhírig és innovációs díjakig. Így aztán mi is utánajártunk, mit is tud a napelemes cserép, mikor lehet már kapni.

 

 

A napelemes cserép kívülről úgy néz ki, mint egy normál cserép, de alapanyaga speciálisan kifejlesztett kompozit, benne szilíciumkristályok segítenek az áramátalakításban. A bemérési adatok szerint élettartama igen nagy, 25-30 év múlva megy csak le az áramleadása 80%-ra. A termelt elektromos energia azonnal felhasználható a házban, és a saját beépített akkumulátorok töltése is ekkor zajlik. Éjszaka, fény hiányában a napelemek nem működnek, viszont az aksik az energiát leadják, így éjjel-nappal ad áramot. Egyetlen cserép teljesítménye 16-24 W, ára várhatóan kb. 16-26 ezer Ft lesz majd a piacon, amiből a házra min. 100 db felrakása ajánlott, de átlagosan 200 db-ra lehet szükség. 10-60%-kal több energiát termel a hagyományos, sík napelemnél. Vitathatatlan előnye, hogy el lehet indítani az áramtermelést kevesebb cseréppel, majd később szabadon bővíthető a rendszer, akár a puzzle. Az egyes elemek ugyanis vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik.

Persze mi is feltettük a kérdést, hogy mi van, ha sokáig nem süt a Nap. A feltalálója szerint ez sem gond: a szórt fényt is jól hasznosítja, borult vagy téli időben is ellátja a háztartást, igaz, 20-30%-kal alacsonyabb szinten, viszont ha 2-300 cseréppel dolgozunk, a téli hatásfoka is elegendő marad. Időjárásálló, szakember által egyszerűen felhelyezhető, akár egy egyszerű cserép.

Úgy tűnik, hamarosan lehet már kapni: a tömeggyártás júniusban beindulhat, első lépcsőben évi 1-5 millió darabbal, de a nagy nemzetközi igénnyel (világszabadalom) ez megsokszorozódhat. Remélhetőleg mindenki számára hozzáférhető hazai termék lesz belőle.

(Forrás: Villanyszerelők lapja, 2010)