A Magyar Természetvédők Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy a Parlament nem fogadta el hétfőn az éghajlatvédelmi törvényt és a rövid távú gazdasági érdekek újra felülírták az össztársadalmi érdekeket.


A természetvédők köszönik azt az áldozatos munkát, amelyet a törvény politikus támogatói, a négy parlamenti párt, továbbá a több mint félezer civil szervezet tanusított és nagyra értékelik a média elfogulatlan hírközlését, valamint a gazdasági élet azon szereplőinek közreműködését, akik megértették a változások fontosságát. Az elmúlt napok eseményei azonban bebizonyították, hogy a rövid távú gazdasági részérdekek rendre felülírják az össztársadalmi érdekeket.


A Szövetség sajnálatosnak és társadalmilag károsnak tartja a gazdasági élet néhány szereplőjének tájékozatlanságát és viselkedését, akik félreértették-félremagyarázták és érdekeikkel ellentétesnek állították be a törvény szándékát, így végső soron újra kijárták a politikánál a cselekvés-felkészülés elodázását, a jövő  ellehetetlenítését.

A Magyar Természetvédők Szövetsége mindenképpen győzelemként értékeli, hogy a törvény a társadalom akaratából eljutott a döntéshozás végső állomásáig. Az elkövetkező hónapokban lehetőség lesz a törvénytervezet újbóli egyeztetésére a társadalom különböző szereplőivel, a félreértések eloszlatására és az elképzelések finomra hangolására. Bízunk benne, hogy a következő Parlament elegendő bölcsességgel és erővel rendelkezik majd a helyes döntés meghozatalára, a klímatörvény elfogadására.