Az MTVSZ üdvözli, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elfogadta az éghajlatvédelmi törvény tervezetét, így az készen áll a parlamenti benyújtásra. Ezzel a másfél éve zajló civil klímatörvény kampány is újabb sikert könyvelhet el.

A klímatörvény előkészítéséért felelős NFFT a bölcs konszenzus szellemében vitte végig a folyamatot. Döntése igazolja, hogy a különböző érdekcsoportok megértették: az ambiciózus kibocsátás-csökkentési célokat tartalmazó klímatörvény-tervezet a hazai társadalmi, gazdasági, környezeti érdekeket egyaránt szolgálja, Magyarországot lépéselőnybe hozhatja. A törvény a gazdaság átgondolt élénkítésével, a fosszilis energiafüggőségünk csökkentésével képes a szükséges szerkezetváltást  elindítani. A törvény - azáltal, hogy minden lakos, intézmény és vállalkozás számára valóban elérhetővé kívánja tenni az energiatakarékossági és a megújuló energia beruházásokat -, növeli a foglalkoztatottságot, felélénkíti a gazdaságot és hozzájárul a veszélyes mértékű éghajlatváltozás elkerüléséhez - foglalta össze Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Örömmel látjuk, hogy a 200 civil összefogásában megvalósuló klímatörvény kampányunk résztvevőinek munkája beérett. A 15 városban tartott 30 lakossági akciónap, a számos szakmai fórum, a képviselők személyes megkeresése, tízezer lakossági támogató aláírás mind azt a célt szolgálta, hogy kellő társadalmi nyomással megszülethessen a klímatörvény-tervezet. A terveket mielőbb meg kell valósítani, ezért fontos, hogy az Országgyűlés még februárban elfogadja a éghajlatvédelmi törvényt -- mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

A klímatörvény kampányt 2008 őszén indította el a Magyar Természetvédők Szövetsége, majd a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács a kezdeményezés élére állt és 2009 júniusában konszenzusos országgyűlési határozat született arról, hogy adott alapelvek alapján 2010 februárig el kell készíteni a klímatörvény-tervezetet. A kész tervezet elfogadásával megkezdődhet a parlamenti vita szakasza, majd a törvény elfogadása.

A törvénytervezetről a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács a mai napon saját közleményt adott ki.

A kerettörvény tervezet:
http://www.klimatorveny.hu/doksik/eghajlatvedelmi_tv_jan_14.pdf